Tătaru: „Sper ca respectarea condițiilor și precauțiilor să fie cele care ne vor păstra pe un platou, urmând o pantă descendentă”. / Detalii despre viitorul Spital Regional de Urgență Cluj

Tătaru: „Sper ca respectarea condițiilor și precauțiilor să fie cele care ne vor păstra pe un platou, urmând o pantă descendentă”. / Detalii despre viitorul Spital Regional de Urgență Cluj
Medicamentul pe care îl ia Nelu Tătaru ca să se apere de COVID-19 / Sursa: Facebook - Guvernul României
Publicat: 22/09/2020, 16:03

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prezent alături de premier la Cluj, unde a vizitat amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj, și-a exprimat speranța că, prin respectarea normelor de protecție, pandemia de COVID-19 din România va rămâne pe un platou, apoi o pantă descendentă.

„Nu suntem în valul doi, ci în a doua fază a primului val. Suntem în momentul în care avem o lună destul de dificilă prin multitudinea de activități reluate. Sper ca respectarea condițiilor și precauțiilor să fie cele care ne vor păstra pe un platou, urmând o pantă descendentă”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, răspunzând întrebărilor presei.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, Grupul de Comunicare Strategică a informat marți că au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 21.978 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore. Luni, Grupul de Comunicare Strategică a raportat sub 100 de noi cazuri de infecție cu COVID-19, însă la un număr mic de teste efectuate, ceea ce a înseamnat o rată mare de pozitivare, de aproximativ 12%.

Până astăzi, 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 92.169 de pacienți au fost declarați vindecați.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va deservi toată patologia

Ministrul Sănătății a făcut scurta declarație în timpul vizitei la amplasamentul proiectului Spitalului Regional de Urgență Cluj, din comuna Florești despre care a dat detalii privind organziarea și capacitatea.

„Ne aflăm pe amplasamentul viitorului Spitalului Regional de Urgență Cluj, unul dintre cele trei spitale pentru care Guvernul Ludovic Orban a aprobat indicatorii economici și s-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și au și avizul Comisiei Europene. Spitalul județean regional de urgență Cluj a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pe 5 mai, iar pe 22 iunie a obținut și avizul Comisiei Europene. Pe 17 iulie s-au deschis licitațiile pentru proiecte, aflându-ne în acest moment la verificarea documentației unice de achiziții europene, precum și la evaluarea proiectelor”, a explicat Nelu Tătaru.

„Spitalul județean regional de urgență Cluj este un spital cu o suprafață totală de 151.000 de metri pătrați, cu o suprafață utilă de 70.000 de metri pătrați și cu o amprentă la sol de 28.800 de metri pătrați. Este un spital care va deservi toată patologia, este un spital cu 849 de paturi – 744 de paturi pentru spitalizare acuți, 105 paturi pentru situații și structuri critice – ATI, USTAC (unitate de supraveghere a pacienților critici coronarieni) și arsuri. Tot în acest spital vom regăsi 60 de paturi pentru unitatea de primire urgențe (UPU), 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete și paturi de spitalizare de zi pentru specialitățile chirurgicale, 12 paturi pentru specialitățile medicale de internare de zi”, a detaliat ministrul Sănătății.

„Acest spital va avea parter, subsol și 5 etaje. La subsol vom avea cele necesare gospodăririi – spălătorie, dezinfectări și alte utilități, la parter și etajul 1, se vor întinde tot ce inseamnă investigații, diagnostic și tratament, precum și cabinetele de ambulatorii. Tot la aceste niveluri vom avea și activitate didactică – Spitalul județean regional de urgență Cluj va fi spital în care se vor desfășura și activități didactice, USAMV fiind și beneficiar al acestei structuri. Spitalizarea pentru acuți se va găsi în cele trei turnuri (din planșe – n.r.), celelalte investigații se vor face în acea suprafață de etajul 1 și parter. Tot aici vom avea și heliportul”, a precizat Nelu Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×